Zdraví je i odpočinek! Náš tip – pobyt na Šumavě

Nedostatek železa v těle

Železo je pro lidský organizmus zcela nepostradatelné. V těle dospělého člověka se vyskytuje v množství zhruba 2-4 gramy, z toho asi 2,5 gramu je vázáno v hemoglobinu (krevní barvivo), nezbytného pro tvorbu červených krvinek. Červené krvinky pak zajišťují přenos kyslíku z plic do ostatních tkání v těle. Tím je jasně dáno důležité postavení tohoto prvku v organizmu. Přesto trpí nedostatkem železa asi třetina populace! Co Vám hrozí při nízkém příjmu železa a jaké je řešení?

WHO uvádí, že až 30 % lidí trpí nedostatkem železa. Častěji se tento problém projevuje u žen, nicméně nevyhýbá se ani ostatní populaci. Zvýšené nároky na železo mají ženy z důvodu menstruace, těhotenství a po porodu, ale také vegetariáni, „dietáři“, sportovci nebo dárci krve. Metabolizmus železa pak negativně ovlivňují i mnohá léčiva. Dietní chyby jsou častou příčinou, ale nelze opomenout ani genetickou poruchu vstřebávání železa.

Jak poznám, že mám nedostatek železa?

Docela snadno. Při nedostatku železa je přímo ohroženo naše zdraví, a proto lidské tělo vysílá varovné signály, mezi které patří celková únava, slabost, tmavé kruhy pod očima, pleť je povadlá a bledá, pokožka suchá, vlasy slabé a vypadávají, objevují se též poruchy soustředění, časté nemoci. Avšak strádá-li organizmus dlouhodobě, vede tento stav k závažnějším projevům, jakým je snížený počet krvinek nebo poruchy imunity.

Proč je nedostatek železa tak častý?

Přibližně 67 % celkové zásoby železa je vázáno v červených krvinkách ve formě hemoglobinu a ve svalech jako myoglobin. Dalších 30 % se nachází v enzymech, slezině, játrech v podobě feritinu a hemosiderinu. Zbytek kolem 3 % koluje v krevním oběhu jako součást přirozeného procesu příjmu a vylučování. Doporučená denní dávka železa pro zdravého člověka mezi 19 až 50 lety je kolem 18 mg denně. Vyšší poptávka po železe je zejména u těhotných žen a během kojení.

Denně ztrácí lidský organizmus asi 1–2 mg železa a toto množství je třeba doplňovat. Stejně jako většina ostatních minerálů, je železo přirozeně získáváno z potravy. Avšak na rozdíl od ostatních minerálů je železo velmi špatně vstřebatelné. Například z potravy se ho v tenkém střevě vstřebá maximálně do 10 %. Mezi nejlepší potravinové zdroje je považováno červené maso a játra, které však nelze konzumovat příliš často. Rostlinné zdroje jsou sice zdravější, ale zas mnohem hůře využitelné (luštěniny, červená řepa, zelí, ořechy, broskve, meruňky, švestky, borůvky a další).

Chybí vám železo? Doplňte ho!

Zda vaše potíže souvisejí s nízkou hladinou železa, určí lékař na základě krevních testů. Pokud se to prokáže, doporučí vám nejen změnu jídelníčku a především doplňování železa ve formě tablet.

O vhodných potravinách se dočtete výše, ale výběr vhodných doplňků stravy s obsahem železa bude vcelku zásadní. Proč? Každý, kdo o svém zdravotním problému ví a užíval železo pro jeho doplnění, by mohl přispět řadou zkušeností o možných vedlejších účincích. Za prvé u běžných doplňků stravy není garance vstřebávání a za druhé vysoké dávky sloučenin železa v tabletách (fumaran, glukonan, difosforečnan) mohou dráždit trávicí trakt a způsobovat nechutenství, průjmy, zácpy a celkovou nevolnost. Stačí se podívat do diskusních fór se zdravotní problematikou. A proto dříve nebo později začnete řešit problém, jakou formu železa užívat.

Veškeré starosti z diskomfortu však mohou jít zcela stranou, protože od února 2014 je v České republice k dostání patentově chráněné železo LipoFer® obsažené v doplňku stravy NovoFerrin™. Jeho předností je, že nedráždí žaludek, nezpůsobuje zácpy, nevolnosti ani další obtíže spojené s užíváním běžných forem železa. Výrobce uzavřel železo do liposomálních mikrokapslí, které odolají žaludečním kyselinám a efektivně se vstřebávají až v tenkém střevě. Tato unikátní technologii umožňuje až 5× vyšší biologickou dostupnost než u běžných forem železa.

Doporučené produkty2