Zdraví je i odpočinek! Náš tip – pobyt na Šumavě

Znovu objevená síla přírody pro vaše zdraví - kozí kolostrum

Od počátku lidstva bylo kozí kolostrum u starých vyšších kultur a středověkých civilizací velice ceněno s vírou zázračných účinků a pozitivních vlivů na zdraví.

Koza je jedno z nejstarších domestikovaných hospodářských zvířat. První zmínky pocházejí z Malé Asie, odkud se kozy rozšířily do celého světa. Nejstarší zmínky pocházejí z oblasti Jericha a Jordánu z období kolem roku 7000 před n. l.

Již ve starověkém Egyptu bylo kolostrum považováno za zdraví prospěšnou látku a používali ho nejenom vnitřně, ale i ke koupelím a do pěstících přípravků na tvář a tělo. Římané používali máslo z kozího mléka jako elixír mládí a zdraví. V 16. století známý lékař a alchymista Paracelsus přisuzoval složkám kozího mléka komplexní léčivé účinky a později, v 18. a 19. století v německých královských lázních Wilbad byly předepisovány léčebné koupele v syrovátce z kozího mléka.

Kolostrum

Kolostrum je tekutina přirozeně se tvořící přibližně po dobu 5 dní po porodu pro imunologickou ochranu nově narozených mláďat savců. Složení kolostra se velmi rychle mění a klesá množství cenných látek, jako jsou např. imunoglobuliny. Nejbohatší na cenné látky je v průběhu prvních 24 hodin.

Je nutné připomenout, že každý farmář dbá na to, aby se kůzlátkům dostalo v prvních hodinách nejkvalitnější kolostrum, a pro potřeby člověka se zpracovává pouze jeho nadbytečná část. Tato skutečnost a zodpovědnost dělá z kozího kolostra cennou a drahou surovinu. 

Pro nově narozený život savců je nejcennějším a nenahraditelným darem právě látka KOLOSTRUM, která vytváří základ imunitního systému pro celý život. Obsahuje totiž více než 200 látek.

Samotné mlezivo obsahuje základní nutričně významné látky, jako jsou bílkoviny, aminokyseliny, lehce stravitelné tuky, mastné kyseliny s krátkým řetězcem, nenasycené mastné kyseliny, ale i složky, které mají nezastupitelnou roli v metabolických procesech probíhajících v lidském organismu. Jedná se o vitaminy, minerální látky, stopové prvky, enzymy. Kolostrum je bohaté na složky formující imunitní systém, kterými jsou imunoglobuliny (IgA, IgG, IgM), cytokiny, laktoferin (důležitý faktor při transportu železa do červených krvinek), laktoperoxidasu, lysozym, růstové faktory (stimulace růstu, tvorba svalové hmoty), polypeptidy bohaté na prolin (regulátory činnost žláz), polysacharidy.

Výživové (nutriční) látky potřebuje lidský organizmus k získání energie, růstu a obnově buněk, tkání a orgánů již od narození a pak i v průběhu života.


V současnosti je prokázáno, že kolostrum není jenom látka určená pro novorozence, ale může být člověku prospěšné po celý život. Je totiž bohatým zdrojem životně důležitých složek.


Kozí kolostrum je přírodní látka s vysokou biologickou a nutriční hodnotou.

BÍLKOVINY-TUKY- IMUNOGLOBULINY
kozí kolostrum vs. kravské kolostrum

Celkové složení kozího kolostra je velmi podobné kravskému, ale přece jsou u nich určité rozdíly.

BÍLKOVINY

  • vyšší podíl bílkovin s vyšší nutriční hodnotou, ale s rozdílným složením. To je pravděpodobně důvod, proč lidský organismus snáší lépe kozí mléko a je stravitelnější než mléko kravské,
  • zastoupeny všechny esenciální aminokyseliny,
  • mají odlišné složení a odlišný poměr bílkovinových frakcí (kaseinu) a celkových bílkovin.
     

TUKY

  • strukturou podobné těm v mateřském mléku v podobě malých, homogenně rozptýlených tukových kuliček se snadněji porušitelnou membránou,
  • jsou zdrojem energie a poskytují nám rovněž v tuku rozpustné vitaminy,
  • jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin – kyselina linolová a linolenová jsou zastoupeny ve vyšším množství než u kravského kolostra.
     

IMUNOGLOBULINY

  • množství imunoglobulinů klesá s časem a frekvencí dojení,
  • IgG jako jediný vstupuje do krevního oběhu z mateřské krve přes placentu a chrání jak plod, tak novorozence (mládě) proti nákazám i po porodu, tím  je zajištěna ochrana až do tvorby vlastních protilátek,
  • obsah imunoglobulinů IgG v doplňcích stravy je jedním z ukazovatelů kvality daného produktu,
  • kozí kolostrum obsahuje taktéž vysoké procento imunoglobulinů IgA a IgM,
  • koncentrace imunoglobulinů jsou téměř stonásobně vyšší v mlezivu jako v mléku a jsou rozhodující pro imunologickou obranu v prvních dnech života savce,
  • v kozím kolostru je zastoupeno větší množství minerálů a vitaminů, zejména vápníku, fosforu a vitaminu K.

Chov a farmy

Kozy na rozdíl od krav jsou chovány přirozeným způsobem života, na pastvinách. Ty jim poskytují nespočetné množství bylin, větviček keřů a kůru stromů, ze kterých si mohou tato zvířata sama vybírat, co zkonzumují, co jim chutná. Díky pestré škále rostlinné potravy je kozí mléko a mlezivo bohaté na velké množství látek ovlivňující imunitní systém člověka. Výsledkem je pak kvalitní kolostrum, které je pravidelně analyzováno v laboratořích na obsah aktivních a nutričních látek. Bylo zjištěno, že kozy, které se chovají na volných pastvinách, nemají sklon k onemocnění. 

Barny´s Kozí Kolostrum

Kozí kolostrum vhodné pro děti i dospělé s přirozeným obsahem tuků, vitaminů, minerálů a dalších tělu prospěšných látek.

250 mg kozího kolostra standardizovaného na min. obsah 22 % imunoglobulinů IgG v každé kapsli.

  • kolostrum odebírané převážně z českých kozích farem s  kvalitními pastvinami,
  • hlavním dodavatelem je česká farma založená na principu chovu čistokrevných koz sánského mléčného plemene, zaměřená na vysokou kvalitu a produktivitu kolostra příjemná vůně a sladká chuť mléka,
  • přírodní původ kolostra s minimálním standardizovaným obsahem 22 % imunoglobulinů IgG v 1 kapsli,
  • porodnost kůzlat je sezónní záležitostí a Barny´s používá pouze kolostrum z prvních dvou nádojů; hlavní zdroj je pak doplňován o kvalitní kolostrum z dalších prověřených chovných farem z Nizozemska, Francie, Španělska a Rakouska, zajišťujících stálý garantovaný obsah aktivních látek min. 22 % IgG; obsah imunoglobulinů v průběhu sezony může dosahovat až 35 % obsahu IgG.
     

Výhody produktu

  • doplněk stravy s kolostrem přírodního původu,
  • kolostrum je odebíráno z kozích farem s různým podnebím a odlišnou vegetací za účelem vyššího podílu aktivních a tělu prospěšných látek,
  • ošetřeno šetrnou krátkodobou pasterizací a lyofilizací (sušení mrazem) pro zachování nutriční hodnoty kolostra,
  • neutrální až nasládlá chuť s příjemným mléčným aroma,
  • obsah hodnotných bílkovin,
  • přirozený obsah tuků, vitaminů, minerálů, stopových prvků a dalších tělu prospěšných látek,
  • vhodné pro osoby alergické na bílkovinu kravského mléka, ale nevhodné pro osoby s laktózovou intolerancí.

Doporučené produkty2